eames and entenza - case study house

The Case Study House 9 by Charles Eames and Eero Saarinen

Next Prev
eames and entenza - case study house
eames and entenza - case study house
eames and entenza - case study house 9

eames and entenza - case study house
eames and entenza - case study house
eames and entenza - case study house

eames and entenza - case study house

eames and entenza - case study house
Next Prev

The Case Study House 9, was part of John Entenza’s Case Study House Program launched through his magazine Arts and Architecture in 1945.

This house was designed by Charles Eames and Eero Saarinen for Entenza himself and is considered the twin of the Charles Eames Case Study House 8, even if they fulfill totally different needs. They have similar structures and used the same materials and building techniques but they are conceptually different: Entenza’s is vertical while the Eames house is horizontal. A contemporary magazine defined them as “technological twins but architectural opposites”.

During the four years after its publication in 1945 and before its completion, the design of the Case Study House 9 changed very little. When finally ready in 1949, it became the first house of the program to have a steel and glass structure with concealed-within plaster and wood-paneled surfaces interiors.

The Case Study House. 9 is built on over an acre of meadow that overlooks the Pacific sea. Eames and Saarinen wanted to interrelate the house with its environment and so they designed it to make the landscape as an extension of the inner space. The goal was to achieve a spacious inside within a fairly minimal structure. To do so, they placed four steel columns at the center allowing cross bracing and continuity. Also, a floor-to-ceiling sliding-glass door connects the interiors with the surrounding meadow and the ocean beyond.

Even though the building phase suffered of several problems and delays, the result was coherent to its original idea of creating a beautiful living environment. The result was a house with a living room featuring a built-in seating and conversational area to entertain friends and organising dinners: the main Entenza request.

The interior open-plan layout features a 36-foot-long living room with a decoratively painted freestanding fireplace, a dining room, two bedrooms, two baths and the kitchen. The office is probably the only really private space of the house with no windows to avoid distractions from the outside.

Even though the design process was coherent and clear, always following a clear purpose, Entenza was not stunningly surprised by the result as it sometimes happens when someone has too high expectations.

Entenza lived and worked in the Case Study House 9 for five years before selling it. Since then, it has gone through many changes to its original interior design to please the several owners.

Photos via Flickr users James VaughanAndrew Hurvitz and Modernica.

READ MORE
case study houses cover

Check Also

Case Study House 20. Buff, Straub and Hensman

Case Study House #20, dubbed ‘The Bass House” was constructed in 1958 and can be …

4 comments

  1. Stunning home. I like the clean lines and the beauty of the simplicity the best. Definitely a benchmark in modern architecture.

    Thanks for the post!

  2. Love this! Although I am wondering how the concrete slab roof is supported – it must weigh a ton!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *