fbpx

The Briggs Residence: An Indoor-Outdoor Living Space

The main priority of the architect Richard Dorman for the Briggs Residence project, was to create a liveable indoor-outdoor space for a family of six.

briggs residence - richard dorman

The outside family play area was covered by four Douglas fir vaults. The children rooms opened towards the swimming pool and tennis court while the master bedroom overlooked the garden.

briggs residence - richard dorman

The terra-cotta flue liners added to the concrete block walls achieved a patterned effect while the unusual long-shaped wall perforations were functional and decorative. The perforated blocks provided fascinating views of the garden, hidden by the walls, through the perforations while also making the structure climate-proof: a smart solution chosen by the architect.

briggs residence - richard dorman

briggs residence - richard dorman

The inside-outside communication was a key element of the project and the use of sliding-screen partitions throughout the  house aimed exactly to this.

briggs residence - richard dorman

briggs residence - richard dorman

Within the many smart architectonical solutions chosen for the Briggs Residence, the kitchen cabinets deserve a special mention as designed to be installed above the floor: making easier to clean the whole working space.
Pics from Julius Shulman – Modernism Rediscovered.

SEE MORE